Нови по-високи цени влизат в сила от днес за тока, парното и

...
Нови по-високи цени влизат в сила от днес за тока, парното и
Коментари Харесай

Ток и парно поскъпват от днес с повече от очакваното

Нови по-високи цени влизат в действие от през днешния ден за тока, парното и природния газ. Цените на електрическата енергия за контролирания пазар от през днешния ден се усилват приблизително с 4,40%, а на топлинната сила - приблизително с 16,23%. Това реши на закрито съвещание Комисията за енергийно и водно контролиране. И двете нараствания са над в началото плануваните.

Цената на тока за бита трябваше да нарастне приблизително с 3%, само че включването на квоти електрическа енергия от " Марица-изток 2 "   в микса за контролирания пазар надлежно води до повишаване на таксата " Задължения към обществото ", а оттова и към одобрената през днешния ден по-висока цена. Добавянето на квотите на " Марица-изток 2 " в енергийния микс стана с решение на служебното държавно управление, признато предходната седмица.

Също по този начин цената на парното трябваше да бъде увеличена приблизително с 10%, а признатото в последна сметка нарастване е над 16 на 100. 

По-високите разноски на енергийните сдружения за природен газ и въглеродни излъчвания са главните аргументи за повишаването, показват като мотив от КЕВР. Комисията утвърди на днешното си съвещание цена на природния газ за юли  в размер на 49,94 лева./MWh (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Това е с 4,67 лв. по-скъпо от одобрената цена през юни от 45,27 лева./MWh. 

За битовите клиенти на топлофикационните сдружения на природен газ регулаторът дефинира следните цени: за клиентите на " Топлофикация София " ЕАД - 98,48 лева./MWh, за " ЕВН Топлофикация "  ЕАД – 99,55 лева./MWh, за " Топлофикация Плевен "  ЕАД – 87,24 лева./MWh, за " Топлофикация Бургас "  ЕАД – 85,91лв./MWh, за " Веолия Енерджи Варна "  ЕАД - 98,29 лева./MWh, за " Топлофикация – Враца "  ЕАД - 96,01 лева./MWh, за " Топлофикация ВТ "  АД - 107,47 лева./MWh, за " Топлофикация-Разград "  ЕАД - 100,96 лева./MWh.

Така, най-високо е нарастването във Велико Търново - 23,16% и във Враца - 21,30 на 100.  Поскъпването в София е близо 19,97%, в Бургас 20,9 на 100, в Плевен -  20,07%, 

За топлофикационните сдружения на въглища, цените на топлинната сила за бита са следните: за " Топлофикация Русе "  – 84,51 лева за мегаватчас, за " Топлофикация - Перник "  - 84,32 лева, за " Топлофикация Сливен "  - 78,18 лева, за " Топлофикация - Габрово "  - 108,06 лева

КЕВР дефинира и окончателните цени на тока за новия регулаторен интервал 1.07.2021 - 30.06.2022 г . След отчитане на всички ценообразуващи детайли и при използване на методиката за ценообразуване, среднопретегленото нарастване на цената на електрическата енергия за потребителите на контролиран пазар за цялата страна е 4,40%.

За битовите клиенти на " ЧЕЗ Електро България " АД крайната цена на електрическата енергия нараства с 5,57%, за клиентите на " ЕВН България Електроснабдяване "  EАД - с 3,74 %, за клиентите на " ЕНЕРГО-ПРО Продажби "  - с 3,51 %, за " ЕСП Златни Пясъци "  ООД – с 8,31 %. В тези цени са включени цената на електрическата енергия, цените за мрежовите услуги и цената " обвързване към обществото ". 

Двата съществени фактора за повишаването

Ръст на цените на природния газ на интернационалните пазари и на въглеродните излъчвания на Европейската платформа за търговия с излъчвания са главните аргументи, посочени от регулатора за повишаването. Тези два фактора образуват 77% от цената на топлинните услуги и смяната им въздейства директно върху крайната цена на услугата за потребителите.

В резултат на почналото възобновяване на европейските стопански системи след пандемията от COVID-19 и увеличеното търсене на енергийни първични материали, от началото на 2021 година цената на природния газ на интернационалните пазари бележи растеж от 70%. При интернационалните цени на петрола също е налице внезапен скок - с над 50% и те към този момент доближават 75 щатски долара/барел за сорта Brent.

Цените на въглеродните излъчвания на европейските платформи за търговия нарастват до равнища от 55 евро/тон, което е растеж с близо 150 % спрямо цената им от 22 евро/тон през втората половина на 2020 година

Първоначалните калкулации за цените на топлинната сила у нас бяха направени на база на техните котировки към края на м. април 2021 година Първоначално отчетът на регулатора предвиждаше прогнозната годишна цена на природния газ да е в размер на 39,96 лв/ мегаватчас, само че с отчитането на настоящите цени от юни, във иналното решение тя е поправена на 45,76 лева

Заложената цена на квоти въглеродни излъчвания от 47 евро/тон излъчвания също беше поправена и във финалното решение тя е 51 евро/тон. Промяната се дължи на обстоятелството, че България не разполага със лични запаси на нефт и природен газ и тези първични материали се доставят напълно от импорт.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР